24 Νοε 2017

Σβησμένη από τις συνειδήσεις, σβησμένη από τον χάρτη

Βαθιά λύπη προκαλούν οι εικόνες καταστροφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το πέρασμα της φονικής πλημμύρας από την Δυτική Αττική, που άφησε πίσω της 20 νεκρούς, αγνοούμενους, και τεράστιες καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες. Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους, στα κυβερνητικά κλιμάκια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη αρχίσει το παιχνίδι της ευθυνολογίας, με κατηγορίες να εκτοξεύονται παντού: η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Δούρου καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, το μπαλάκι φεύγει από τα Υπουργεία στους ΟΤΑ, από εκεί στις διάφορες αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, και πάλι πίσω. Όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, τελικά κάπως καταλήγουμε ότι δεν φταίει κανείς.                             
Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι η ευθύνη για το γεγονός ότι μια ισχυρή βροχόπτωση στην Δυτική Αττική, που είχε απολογισμό παρόμοιο με αυτόν που είχε ο τυφώνας Ίρμα σε ολόκληρη την καραϊβική (24 νεκροί), βαραίνει όλο το πολιτικό προσωπικό σε βάθος πεντηκονταετίας. Βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που, γνωρίζοντας τον κίνδυνο, επέλεξαν και επιλέγουν, να εξυπηρετούν τα εκάστοτε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και άφησαν σχετικές μελέτες αναξιοποίητες, χρηματοδοτώντας χωρίς όριο διάφορα έργα  «υποδομής» (όπως αυτά των ολυμπιακών αγώνων) και «αισθητικής ανάπλασης των καλών περιοχών». Με αυτό τον τρόπο γέμιζαν τις τσέπες των εργολαβιών εις βάρος των φορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας ολόκληρες περιοχές εκτεθειμένες σε τέτοια φαινόμενα.  Όλες τις κυβερνήσεις της μνημονιακής διαχείρισης που καθ’ υπόδειξη της Ε.Ε., ισοπεδώνουν κάθε μορφής δημόσια παροχή και υποδομή, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις, κατέληξαν να είναι υπαίτιες για την υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών.
Βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια και συγκαλύπτουν όλες τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από αυτούς που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα, στο όνομα των επενδύσεων. Έτσι καταλήγουν να θυσιάζουν το φυσικό περιβάλλον στον βωμό της ανάπτυξης και κερδοφορίας.  Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Μάνδρα είναι μια ακόμα παράπλευρη απώλεια της «υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν η Σαρωνικός και οι Σκουριές. Η καταστροφή στη Δυτική Αττική, είναι ακόμα ένα βαρύ τίμημα που ο λαός καλείται να πληρώσει ως συνέπεια της εγκληματικής ανοχής εκ μέρους της κυβέρνησης στην καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδέστερων περιβαλλοντικών προβλέψεων, και της πλήρους αδιαφορίας της προς οποιαδήποτε υποδομή που δεν παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το μαζικό λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, και πλήρη αποκατάσταση της λαϊκής περιουσίας με ευθύνη του κράτους.  Πρέπει επίσης να διεκδικήσει σύγχρονη και ποιοτική στέγη στον κόσμο της δουλειάς, μέσα από προγράμματα εργατικής κατοικίας.
Να οργανωθεί η αλληλεγγύη στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, που διαλύθηκε η ζωή τους.
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ


ΡΑΣ ΕΑΑΚ