14 Μαΐ 2017

Πολιτικη, δυναμεις, φοιτητικες εκλογες, αποχη

Γιατί πολιτική στο Πανεπιστήμιο;

Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο περνάμε τον περισσότερο χρόνο της φοιτητικής μας ζωής, κατά τον οποίο πέρα από τα μαθήματα, αναμετρόμαστε με νέα ερωτήματα για την κοινωνία και το μέλλον μας, ερχόμαστε σε επαφή με μία πληθώρα απόψεων και εν τέλει μέσα από την διαμόρφωση της φοιτητικής μας ταυτότητας, διαμορφώνουμε συνολικά την κοινωνική μας ταυτότητα. Το πώς όμως διαμορφώνεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο, προκύπτει μέσα από τη διαπάλη πολιτικών σχεδίων για το πώς θέλουμε να λειτουργεί αυτό. Διαφορετικά αντιλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο μία αντίληψη που το πλαισιώνει γύρω από το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πρόταγμα, και διαφορετικά το αντιλαμβάνεται μία αντίληψη που μιλάει για την ιδιωτικοποίησή του. Κοινώς, το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένας κοινωνικός χώρος αποκομμένος από την κοινωνία, είναι αντιθέτως οργανικό κομμάτι της, και η πρώτη μας μαγιά ως κοινωνικά υποκείμενα.

Και τις πολιτικές δυνάμεις τι τις θέλουμε;

Αναγνωρίζοντας παραπάνω την πολιτική υπόσταση του Πανεπιστημίου, καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στις σχολές. Το κάθε σχήμα και η κάθε παράταξη αποτελούν και ένα πολιτικό σχέδιο για το πώς θέλουμε να είναι το Πανεπιστήμιο. Όταν παράγεται πολιτική από έξω προς τα μέσα, πρέπει με ένα τρόπο να παράγεται πολιτική και από μέσα προς τα έξω. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό για μας, είναι μέσα από την ανώτερη συλλογική διαδικασία του Φ.Σ. τη Γενική Συνέλευση. Η συμφωνία με ένα πολιτικό μόρφωμα όμως, δεν πρέπει να γίνεται με βάση το κριτήριο της παρέας, των πελατειακών σχέσεων, και των Belvedere στο Caramela ή στο Socialista, αλλά με βάση τη στήριξη ενός πολιτικού σχεδίου. 

Κι αν δεν ψηφίσω στο Πολιτικό, χάλασε ο κόσμος;

Οι εκλογές καλώς ή κακώς (κακώς θα πούμε εμείς), είναι η μαζικότερη διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου. Αυτή αποτελεί την αποτύπωση συσχετισμών μεταξύ των πολιτικών σχεδίων που αντιπαρατίθενται στο εσωτερικό των συλλόγων, ενώ παράλληλα η μάχη που δόθηκε πέρσι ενάντια σε μια ΔΑΠ που δεν ήθελε να υπάρχουν όργανα του Φ.Σ. με τη στάση της στις εκλογές, έδειξε τη σημασία που έχουν οι φοιτητικές εκλογές. Με την αποχή από αυτές δεν θα καταφέρει κανείς να τις σταματήσει και στην τελική έτσι αποφασίζουν οι άλλοι, ενώ ταυτόχρονα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία, που θα της παρέχει την ευκολία και την ευκαιρία να κάνει ότι θέλει στο σύλλογο. Για εμάς αυτό που έχει σημασία δεν είναι να βγαίνουν 5 παρατάξεις και σχήματα και να λένε ή να κάνουν τα δικά τους, αλλά πολύ περισσότερο να δηλώνει ο/η κάθε φοιτητής/-τρια πως θέλει να είναι το Πανεπιστήμιο και το μέλλον του, πράγμα που μπορεί να προκύψει μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες. 

Σε μία εποχή όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις του ΤΙΝΑ, προβάλλουν το απολιτίκ, την εξαγορά μέσω σημειώσεων- λες και δεν μπορούμε να πάρουμε από οποιονδήποτε άλλο συμφοιτητή/- τριά μας-, και την κοινωνική ζωή στα μπουζούκια, σε μία εποχή όπου η απογοήτευση όλης της κοινωνίας έχει οδηγήσει στην αποστροφή από τις πολιτικές διαδικασίες και συγκεκριμένα τους/τις φοιτητές/-τριες και από τον φοιτητικό συνδικαλισμό, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να δείχνουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ γιατί μας νοιάζει αν το Πανεπιστήμιο μας θα μας κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα, αν θα έχει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αν θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντά μας. Είμαστε εδώ, γιατί μας νοιάζει τι γίνεται στην κοινωνία όταν η εκάστοτε μνημονιακή κυβέρνηση κατά τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καταστρέφει την επαγγελματική μας προοπτική και κάθε ελπίδα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. 

Όπως και σε κάθε διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, συμμετέχουμε μαζικά στις φοιτητικές εκλογές, ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και με το πάσο.
Στις φετινές Φοιτητικές Εκλογές στηρίζουμε, ψηφίσουμε το Ενωτικό ψηφοδέλτιο των ΡΑΣ ΕΑΑΚ & Αρ.Εν., την  Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία

ΡΑΣ ΕΑΑΚ
Αρ. Εν. Πολιτικού