12 Νοε 2016

Τον φασισμο βαθια καταλαβε τον,δεν θα πεθανει μονος, τσακισε τον…

Την ώρα που βιώνουμε όλο και περισσότερο στο πετσί μας τις συνέπειες και την σκληρή πραγματικότητα που επιφέρει ο μνημονιακός δρόμος, και ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται να είναι ευάλωτη σε μετασχηματισμούς, και να βουλιάζει στις ίδιες τις αντιφάσεις της, την ώρα που η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνεχίζει, και τα πλοκάμια της όλο και βαθαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, την ώρα που  έχει κατατεθεί το προσχέδιο ενός καθαρά αντι-εργατικού νόμου από την κυβέρνηση και η νεολαία βλέπει όποιο ελάχιστο εργασιακό δικαίωμα θα μπορούσε να έχει να καταλήγει στον καιάδα (και όσον αφορά τα ελληνικά τεκτενόμενα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άλλα μύρια όσα), την ίδια ώρα, λοιπόν, βλέπουμε να οξύνεται  και το φασιστικό φαινόμενο. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την παραπάνω διαπίστωση. Ας κοιτάξουμε στις πρόσφατες επιθέσεις νεοναζί σε καταλήψεις στέγασης προσφύγων (π.χ.: Νοταρά), σε προσπάθειες εκκένωσης των προσφυγικών κατοικιών στην Αλεξάνδρας σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής ή ακόμα και σε προκλητικές επιθέσεις σε αντιφασίστες κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων της Χ.Α.

Με τα παραπάνω η κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενη Χρυσή Αυγή προσπαθεί μάλιστα να εισχωρήσει και στις σχολές μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ερώτημα που τέθηκε στο κοινοβούλιο με θέμα: «Εγκληματική οργάνωση ακροαριστερών φοιτητών προβαίνει σε τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης» .

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, και για το δημοσιογραφικό κομμάτι της υπόθεσης τα πράγματα έχουν ως εξής. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δη στο τμήμα ΗΜΜΥ, ο Φοιτητικός Σύλλογος αντέδρασε μαζικά σε άλλο ένα από τα πολλά περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας, και έβαλε, και πολύ σωστά μάλιστα,  μέσω παράστασης διαμαρτυρίας στην Γ.Σ.Τ. στον τοίχο τον κ. Παύλου για μια σειρά ζητημάτων όπως μαζικά κοψίματα, υποχρεωτικές εργασίες( αγνοώντας απόφαση συλλόγου που προέβλεπε την μη ύπαρξη υποχρεωτικών εργασιών), χαώδη ύλη ανεξάρτητα από το πρόγραμμα σπουδών αλλά και περιστατικά στοχοποίησης φοιτητών, αισχρής συμπεριφοράς και άρθρωσης φασιστικού, ξενοφοβικού και συνομωσιολογικού λόγου.  Μαζί με τον κ. Παύλο τέθηκε και μια ομάδα φοιτητών θέμα σεβαστό αλλά και ένας φοιτητής που διατηρούσε κάλλιστες σχέσεις με τον καθηγητή και με τις φασιστικές του τοποθετήσεις. Να επισημανθεί πως λόγω των τοποθετήσεων του ζητήθηκε από τον φοιτητή να αποχωρήσει από την Γ.Σ. και πως το ίδιο διάστημα οι αφίσες του αριστερού σχήματος είτε εξέλιπαν είτε είχαν πάνω τους συνθήματα τύπου  «Ζήτω η 21η Απρίλη»( επέτειος χούντας) και ναζιστικά σύμβολα.

Για εμάς το πανεπιστημιακό άσυλο είναι χώρος προάσπισης κοινωνικών αγώνων εφαλτήριο κινημάτων, χώρος πολιτικοποίησης και αμφισβήτησης, ενώ είναι φανερό πως οι φασιστικές φωνές δεν έχουν λόγο εκεί όπου κατακτήθηκε η δημοκρατία. Οι φασίστες εξ’ ορισμού τάσσονται ενάντια στα συμφέροντα μας, ενάντια στις δημοκρατικές διαδικασίες και  διεκδικήσεις μας, είναι τσιράκια των από πάνω, στρέφονται ενάντια σε εξίσου πληττόμενες ομάδες (μετανάστες, ομοφυλόφιλους κτλ). ΔΕΝ πρόκειται για ακόμα μία τοποθέτηση στην οποία οφείλουμε να δίνουμε χώρο, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε. Γι’ αυτό εξάλλου και τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων που έχουν προκύψει από τη μεγαλύτερη όξυνση του φοιτητικού κινήματος (Πολυτεχνείο 1973) δεν επιτρέπουν φασίστες ως μέλη.

Από την πλευρά μας, οριοθετημένοι από λογικές που αντιλαμβάνονται τον αντιφασισμό ως εκτονωτικό μέσο, θεωρούμε πως η αντιφαστική πάλη στο σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Με τη φασιστική απειλή στη χώρα μας να παραμονεύει, σε γειτονικές χώρες όπως η Ουκρανία να έχει εδραιωθεί, με το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, να κυκλοφορεί ελεύθερος, θεωρούμε κάτι πάρα πάνω από επικίνδυνο να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε φασίστα να ορθώνει ανάστημα, να δρα και να κάνει προπαγάνδα, ιδιαίτερα σε ένα κοινωνικό χώρο τον οποίο το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, φρόντισε να προφυλάξει.

Ο αντιφασιμός αποτελεί κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος και οποιαδήποτε τοποθέτηση αυτό το παραβλέπει, αποτελεί ουσιαστικά ένα πισωγύρισμα για τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας, μετρώντας τελικά βήματα πίσω. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά εντός του πανεπιστημίου μπορούν να είναι αποκομμένα από την πολιτική ζωή εντός του, και αυτό είναι φανερό αν σκεφτούμε πως και ο Φ.Σ. του Πολιτικού, είχε πριν 3 χρόνια διαγράψει μέλος του, λόγω φασιστικής τοποθέτησης.

Διαπιστώνουμε εν τέλει, πως η Χ.Α. και άλλα νεοναζιστικά παρακλάδια και εκφραστές της, θέλουν τα πανεπιστήμια να διατυμπανίσουν την «παραβατικότητα» κοινωνικών αγωνιστών, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να αναπαράγουν τον φασιστικό λόγο στις σχολές. Το ίδιο όμως το φοιτητικό κίνημα που έριξε τον φασισμό θα είναι αυτό που θα χτίσει τα αναχώματα και θα αντικρούσει τον φασισμό και τις πρακτικές του.

Απέναντι στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, παλεύοντας για την δημοκρατία μέσα από την έμπρακτη αλληλεγγύη βαίνουμε στο δρόμο για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας.



ΡΑΣ ΕΑΑΚ
Αρ. Εν. Πολιτικού