22 Νοε 2016

ΤΟ ΛΟΚ ΑΟΥΤ ΑΛΛΙΩΣ...


«Λόγω των εκτενών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 δυσχεραίνεται η πρόσβαση των φοιτητών στο Κέντρο της Αθήνας και δεν θα πραγματοποιηθούν τα  μαθήματα των Τμημάτων της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών».

Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να διευκολύνουν τους φοιτητές γι’αυτό και ανέστειλαν ν τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ή μάλλον όχι. Να σημειωθεί, ότι από την ημέρα της 15ης Νοεμβρίου ξεκινά ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου για τον οποίο υπήρξε σχετική απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Η απόφαση των πρυτανικών αρχών δεν ήταν μια πράξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές/-τριες. Αποτέλεσε καλύτερα μια πρόφαση για το επικείμενο λοκ-άουτ που επιτελείται συνήθως στις πανεπιστημιακές σχολές κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Φέτος θα λέγαμε μάλιστα ότι τους ήρθε «κουτί». Η επίσκεψη Ομπάμα μαζί με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έφερε μαζί της έδωσαν την κατάλληλη δικαιολογία να επιτελεσθεί το λοκ-άουτ μια ώρα αρχύτερα. Στόχος της απόφασης αυτής δεν είναι άλλος παρά η φίμωση των Φοιτητικών Συλλόγων, η υπονόμευση των συλλογικών αποφάσεων, ο εξοβελισμός των φοιτητών από τον κοινωνικό χώρο που δραστηριοποιούνται αλλά και η ανάδειξη του πρυτανικού λόγου ως ισχυρότερου από τον φοιτητικό. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες του λοκ-άουτ που ενορχήστρωσε προ διετίας ο πάλαι ποτέ πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης (νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας), με διμοιρίες ΜΑΤ παρατεταγμένες γύρω από το άσυλο, οι οποίες μάλιστα δεν δίστασαν να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους φοιτητές, τραυματίζοντας σοβαρά δύο από αυτούς.

Αυτό που, ακόμα, δεν αντιλαμβάνονται, ωστόσο, είναι ότι η φοιτώσα νεολαία δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα και να υποκύψει στην «κανονικότητα» που της ετοιμάζουν. Τρανό πειστήριο της θέσης αυτής αποτελούν οι  αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων για τριήμερη κατάληψη εν όψει Πολυτεχνείου, καθώς και οι κινητοποιήσεις που διεξήχθησαν στις 3/11 αλλά και στις 15-17/11 με τη παρουσία πολλών φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητές κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους, και μέσα από το δυναμικό παλμό των κινητοποιήσεων, έδωσαν ένα ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα σπάζοντας τη σιωπή που κυριαρχεί. 

Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί το τέλος μια ιστορίας, ούτε σηματοδοτεί το θάνατο του φοιτητικού κινήματος. Τίποτα δεν τελείωσε εκείνη τη νύχτα. Το Πολυτεχνείο ήταν μόνο η αρχή. Την τάξη και την κανονικότητα που οικοδομείται, το αβέβαιο μέλλον που μας ετοιμάζουν θα τα γκρεμίζουμε μέρα τη μέρα. Ας μας βάζουν όσα εμπόδια θέλουν! Εμείς θα είμαστε εδώ και θα τα προσπερνάμε ένα-ένα.
                                                                                         

ΡΑΣ ΕΑΑΚ