19 Μαΐ 2016

Ο πόλεμος δε σταματά στη Συρία, καμία ζωή δεν είναι λαθραία!

     Στη δεδομένη συγκυρία, κατά την οποία, οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η «Ευρώπη των λαών» και η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των προσφύγων και θέτει ζήτημα απελάσεων προς την Τουρκία. Με αυτή την τακτική, συνάπτοντας δηλαδή, μία συνθήκη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα αυτή δεν διασφαλίζει για κανένα λόγο ότι στη χώρα υποδοχής, θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης. Τα μόνα θύματα αυτής της συμφωνίας αλλά και συνολικά των πολιτικών πρακτικών της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι πέρα από τον πόλεμο που αντιμετώπισαν στην ίδια τους την πατρίδα, καταφεύγουν σε μία Ευρώπη που αδιαφορεί για την ίδια τους την ύπαρξη. Ποινικοποιείται μάλλον πολύ περισσότερο, το δικαίωμα να ξεφύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τον βέβαιο θάνατο, ενώ συνάμα τα ευρωπαϊκά κράτη, οχυρώνουν το εσωτερικό τους με τη δημιουργία ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, το οποίο τροφοδοτείται από την τρομοϋστερία, και αφήνει το ΝΑΤΟ ελεύθερο να παρεμβαίνει όποτε κρίνει ότι χρειάζεται να διατηρηθεί η «εθνική ασφάλεια».
     Πιο συγκεκριμένα, αυτή η συμφωνία, μιλάει για μεταγωγή των προσφύγων στην Τουρκία, με όρους ανταλλάξιμων προϊόντων, σε ένα κράτος που μεριμνά ιδιαιτέρως για την εγκατάστασή τους σε hot spots υπό μορφή κέντρων κράτησης, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται σε επαναπατρισμό των «παράτυπων μεταναστών» -αυτών δηλαδή που τα ευρωπαϊκά κράτη, δεν τους χορηγούν χαρτιά ασύλου- αλλά και την και την απαγόρευση διέλευσης προς την Ευρώπη από άλλες χώρες (Υεμένη, Αφγανιστάν). Έχει σημασία να τονίσουμε, ότι πίσω απ’ αυτή τη συμφωνία, κρύβονται διαπραγματευτικοί κυρίως λόγοι. Η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Τουρκία, και η Τουρκία με τη σειρά της χρησιμοποιεί αυτή την ανάγκη για να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξή της στην Ε.Ε. αλλά και για να πάρει την ανάλογη χρηματοδότηση. Κατά το ταξίδι τους εκεί, -για να δούμε και την πλέον δημοκρατική και ανθρωπιστική διάσταση – οι πρόσφυγες συνοδεύονται από δυνάμεις καταστολής και ανθρώπους της FRONTEX, με πλαστικές χειροπέδες, λες και οι πρόσφυγες είναι εγκληματίες και όχι υποκείμενα προστασίας και φροντίδας. Μετά τις πρώτες επαναπροωθήσεις, να σημειώσουμε ότι, όταν πρόσφυγες ζήτησαν πολιτικό άσυλο και το αίτημά τους απορρίφθηκε, δύο απ’ αυτούς αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, και ο ένας από τους δύο εν τέλει πέθανε
     Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο αντίπαλο δέος έχει στηθεί με οργανωμένους όρους και η ακροδεξιά ρητορεία η οποία έχει μετουσιωθεί σε πρακτική. Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, καλεί σε πορείες «κατά της ισλαμοποίησης του ελληνικού κράτους», εξαπολύοντας ξενοφοβικό μίσος, έχοντας προφανέστατα πλήρη άγνοια της ιστορίας. Δεν διστάζουν να κινηθούν σε περιοχές όπου μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος προσφύγων, αλλά και να επιτεθούν σε αλληλέγγυους, με τις ευλογίες της αστυνομίας.

Κόντρα λοιπόν, στις πολιτικές πρακτικές, που δεν λογαριάζουν το δικαίωμα στη ζωή, που απαντάνε την υπόσταση του προσφυγικού ζητήματος μ’ έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, και δίνουν χώρο στους φασίστες, εμείς στηρίζουμε το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει εκφραστεί με όρους υλικού αποτυπώματος, το οποίο είναι και το μοναδικό εν τέλει που μπορεί να δώσει την ελπίδα στους πρόσφυγες ότι θα ζήσουν.


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

ΡΑΣ  ΕΑΑΚ