20 Μαΐ 2016

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ…

Όπως  είναι γνωστό σε όλους/ όλες, την Τετάρτη  18 Μαΐου διεξήχθησαν πανελλαδικά οι φοιτητικές εκλογές  σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει δυστυχώς για την περίπτωση του συλλόγου μας, και ενώ παρακάτω θα εξηγηθεί γιατί είναι σημαντικό ένας σύλλογος να μπορεί να ψηφίζει στις εκλογές ανεμπόδιστος και δημοκρατικά, για εμάς έχει σημασία να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες στη σχολή μας και οδήγησαν στην ακύρωση των εκλογών καθώς πολλά ακούγονται και μάλιστα ψευδή.
   Η αλήθεια είναι  ότι  η  «υπεύθυνη»  -όπως αυτοαποκαλείται- δύναμη  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κρατάει στα χέρια της  το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη μη πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας  και αυτό διότι αποφάσισε μόνη της να αποχωρήσει από τη διαδικασία και να σταματήσει τις εκλογές, αντιμετωπίζοντας το Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικού σαν να είναι το μαγαζάκι της  που μπορεί να το διευθύνει όποτε και όπως επιθυμεί. Αποτελεί γεγονός ότι και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού Δ.Σ αλλά και των εκλογών (όσο κράτησαν) η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχώς έβαζε εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των παραπάνω,  αφήνοντας  λοιπόν μια αίσθηση ότι δεν την ενδιέφερε διακαώς να γίνει μια υγιής διαδικασία και τα αποτελέσματα της. Επίσης κανείς δε θα αποκρύψει ότι όντως υπήρξαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο σύλλογο μας και στο υπόλοιπο κτίριο αλλά αυτά μάλλον φαίνεται να βόλεψαν τη πρώτη δύναμη του Πολιτικού να διαλύσει αυτοβούλως μία από τις μαζικότερες διαδικασίες του Φ.Σ μας.
 Για να πάρουμε τα πράγματα όμως απ’ την αρχή. Μαθαίνοντας ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει φέρει μπράβους στη Νομική η εκλογική διαδικασία σταμάτησε δικαιολογημένα μέχρι να πληροφορηθούμε ότι ήταν ασφαλές να συνεχίσει. Στη συνέχεια, άτομο που δεν ανήκει στο σύλλογο μας ήρθε σε διαμάχη με μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ενώ αυτό αποχώρησε, η πρόταση  της ΔΑΠ ήταν να φέρει τους γνωστούς φουσκωτούς μας φίλους από τα ΤΕΦΑΑ να διασφαλίσουν αυτοί τις εκλογές, –οι οποίοι στη σχολή τους έχουν απειλήσει με μαχαίρια συνδικαλιστές αριστερού χώρου-  πράγμα που φυσικά δεν έγινε δεκτό καθώς κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη δημοκρατικότητα  και την ανεπηρέαστη ελεύθερη έκφραση του κόσμου του Πολιτικού που θέλουμε να χαρακτηρίζει τις διαδικασίες μας. Στο αποκορύφωμα φτάσαμε όταν στη σχολή μπήκε μία ομάδα που δεν ανήκε στον κόσμο του συλλόγου, η οποία και κατεστάλη από άτομα των συλλόγων της Νομικής και του Οικονομικού και δεν συνέτρεχε λοιπόν λόγος για τη μη διεξαγωγή των εκλογών(πράγμα που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι άλλες δύο σχολές του ΝΟΠΕ συνέχισαν την εκλογική διαδικασία χωρίς πρόβλημα). Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ αποχώρησε αμέσως παίρνοντας μαζί τα τετράδια με τα πρακτικά της διαδικασίας, και επέστρεψε μετά από πολλή ώρα για να ανακοινώσει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν, λες και είναι δική της απόφαση εάν και πότε θα εκφραστεί πολιτικά μέσω της ψήφου ένας ολόκληρος σύλλογος.
 Συνολικά η στάση της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ μάλλον κάτι υποδεικνύει. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η δύναμη αυτή έβαζε κωλύματα και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού Δ.Σ., αλλά και των εκλογών. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, η κατάσταση για τους γαλάζιους μας φίλους δεν τους πήγαινε και πολύ καλά τη φετινή χρονιά, θες 2 φορές εκλογές του κόμματος, θες διάλυση της ΟΝΝΕΔ, αυτό πάντως φάνηκε. Και φάνηκε επίσης ότι πέρα από τα προβλήματα στο εσωτερικό της, άρχισε να φοβάται. Άρχισε να φοβάται ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο φοιτητικό σύλλογο Πολιτικού, άρχισε να βλέπει μία μαχητική αριστερά να ενώνεται και έχασε το επιχείρημα της διασπασμένης αριστεράς που χρησιμοποιούσε προκειμένου να συσπειρώσει κόσμο. Φοβάται εν τέλει, τα ίσως μικρά ίσως μεγάλα, ρήγματα που θα δημιουργούσε, μάλλον, το κοινό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΡΑΣ- ΕΑΑΚ & ΑΡΕΝ και αυτή την αριστερά που με τα μάτια στραμμένα στους συλλόγους και στην ανασυγκρότηση αυτών, τους απειλεί γιατί προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα φοιτητική ταυτότητα, μία νέα φοιτητική καθημερινότητα, κόντρα στο lifestyle των μπουζουκιών αντί της πολιτικής, των πελατειακών σχέσεων αντί της συναδελφικής αλληλεγγύης. Φοβάται αυτή τη φοιτητική ριζοσπαστική αριστερά που πάντα διασφάλιζε και πάντα θα διασφαλίζει τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων και το δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται μέσα απ’ αυτές και να διεκδικούν.
Για εμάς οι εκλογές και κάθε άλλο όργανο των φοιτητικών συλλόγων, αποτυπώνουν συσχετισμούς στο εσωτερικό αυτών και καμία πολιτική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να τις υπονομεύει. Οι συλλογικές διαδικασίες δεν είναι τσιφλίκι καμιάς ΔΑΠ για να τις χρησιμοποιεί εργαλειακά και ιδιοκτησιακά, και δεν μπορεί να κρίνει αυτή πότε τη συμφέρει να κάνει εκλογές και πότε όχι. Είναι στο χέρι όλων μας, να διασφαλίζουμε ότι οι φοιτητές/-τριες θα μπορούν να αποφασίζουν συλλογικά και με δημοκρατικό τρόπο γυρίζοντας την πλάτη σ’ αυτούς που μία σειρά από φορές έχουν αποδείξει ότι το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να θυματοποιούν τους εαυτούς τους επειδή δεν παρεμβαίνουν πολιτικά, να φέρνουν μπράβους όταν ζορίζονται, να εξαφανίζονται από τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οφείλουν να λογοδοτούν στους συλλόγους. Καμία σκέψη για μη διεξαγωγή των εκλογών, καμία διεξαγωγή εκτός χώρου ασύλου, οι εκλογές να γίνουν άμεσα στο χώρο που οι φοιτητές/-τριες ζουν και συγκροτούνται πολιτικά και κοινωνικά.
   Τα συμβάντα των φετινών φοιτητικών εκλογών μας δείχνουν περισσότερο από ποτέ, όχι μόνο ότι δεν πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε μάχη του φοιτητικού κινήματος, μέρος του οποίου είναι και οι εκλογές, αλλά και ότι κανένα άκυρο, κανένα λευκό δεν λαμβάνεται υπόψιν από τη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, και δεν αλλάζει συνολικά την κατάσταση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Απέναντι σε τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις και πρακτικές δεν πρέπει κανείς να μείνει αμέτοχος, δεν πρέπει κανείς να λείψει από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, δεν πρέπει κανείς να δώσει λευκή επιταγή σ’ αυτούς που το παίζουν νταβαντζήδες του συλλόγου μας. Σ’ αυτές τις εκλογές απαντάμε με τη συμμετοχή μας, με την αριστερή, αγωνιστική μας ψήφο, με τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας με δημοκρατικούς όρους.
  Μαυρίζουμε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να μας φιμώσουν μέσα από αυτή τη νοοτροπία και πολιτική πρακτική, μαυρίζουμε αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για την αναπαραγωγή του μαγαζιού τους, εκφυλίζοντας τις διαδικασίες τους συλλόγου.
ΡΑΣ  ΕΑΑΚ
     Αρ. Εν. Πολιτικού
& ανένταχτοι/-ες αγωνιστές/ -τριες