13 Μαρ 2015

Το παιχνίδι παίζεται ακόμα

Πλέον είναι προφανές σε όλους ότι διανύουμε μία νέα συγκυρία στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Όλη την προηγούμενη περίοδο το φοιτητικό κίνημα έδωσε το δικό του στίγμα ενάντια στην επιθετική προς την εκπαίδευση πολιτική. Στην επίθεση του Υπουργείου Παιδείας οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν  μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα για ένα Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά η καμένη γη που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται. Οι φοιτητικοί σύλλογοι τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουν να περάσουν από την αντίσταση σε θέση διεκδίκησης και επανακατοχύρωσης όλων των κεκτημένων που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί εφόσον εμείς οι ίδιοι δεν αγωνιστούμε γι’ αυτό.

 Συνεπώς , ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο είναι να βγεί μπροστά σε έναν αγώνα με βασικά αιτήματα την απόσυρση του Νόμου Αρβανιτόπουλου -Διαμαντοπούλου, την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος και του σχεδίου Αθηνά, την άρση των διαγραφών και ενός προκαθορισμένου ορίου φοίτησης, την επαναφορά των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα της εκπαίδευσης και συνακόλουθα φοιτητικές παροχές και μέριμνα για όλους καθώς και την απομάκρυνση εργολαβιών βλέπε ιδιωτική φύλαξη, ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού και σίτισης.Επειδή όπως λένε για να νικήσεις τον εχθρό σου οφείλεις να τον γνωρίζεις καλά:

1.ΝΟΜΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:  περικλείει την κατάργηση του  ασύλου, τον καθορισμό οριού φοίτησης στα ν+2 χρόνια και τη διαγραφή όσων φοιτητών ξεπερνούν αυτό το όριο, διάσπαση των πτυχίων(εισαγωγή πιστωτικών μονάδων),δημιουργία κύκλων μαθημάτων, εισαγωγή διδάκτρων, μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Όσον αφορά τη [συν]διοίκηση των πανεπιστημίων προβλέπει ουσιαστικά τον αποκλεισμό των φοιτητικών συλλόγων και των αποφάσεων τους με αποκορύφωμα την αυταρχική δομή του Συμβουλίου Ιδρύματος.

2.ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ: αξιολόγηση των τμημάτων και συγχώνευση τους με καταλυτική επιρροή φυσικά εκτός από τη καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων(λιγότερο προσωπικό, λιγότερη χρηματοδότηση άρα υπολειτουργία) και στη καθημερινότητα  των ίδιων των φοιτητών με μετακινήσεις των σχολών μέχρι και σε άλλες  πόλεις, αλλαγές στους τίτλους σπουδών τους και  στα μετέπειτα εργασιακά τους δικαιώματα.

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ: οι προαναφερθείσες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο δικό μας ίδρυμα, σχόλη και τμήμα επέφερε μια πραγματικότητα δυσάρεστη σε όλους. Απολυμένοι εργαζόμενοι στο τομέα της διοίκησης και της καθαριότητας με απότοκο μία γραμματεία λόγου χάρη που υστερούσε στη ανάγκη για άμεση πραγματοποίηση των καθηκόντων της και ένα κτίριο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία αφού μετά την απόλυση των καθαριστριών που προέρχονταν από το Δημόσιο, οι ιδιωτικές εταιρείες ως λύση με απλήρωτες τις εργαζόμενες κατέρρευσε αφήνοντας κ αυτή πίσω της έναν σκουπιδότοπο. Επιπλέον, είδαμε φύλακες ν’ απολύονται και ν’ανακοινώνεται η εγκαθίδρυση ιδιωτικής φύλαξης η οποία θ απαγορεύει την είσοδο σε όποιον δεν επιδείξει το φοιτητικό του πάσο(όποιος τολμήσει ας ξεχάσει πάσο στο σπίτι τώρα).Επιπρόσθετα, έντονο είναι το πρόβλημα όσον αφορά την παροχή των δωρεάν συγγραμμάτων αφού το σύστημα του Ευδόξου παρέχει μόνο ένα σύγγραμμα(συνήθως το λιγότερο δαπανηρό) ενώ πολλές φορές είναι απαραίτητα για την κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου παραπάνω από ένα συγγράμματα (συχνές πρόχειρες λύσεις που προτείνονται;   φωτοτύπιση, δανεισμός από άλλο συμφοιτητή κλπ, λύσεις όμως που δεν εξασφαλίζουν τη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στην απαραίτητη για μελέτη εξεταστική ύλη) φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο το αίτημα για ένα δημόσιο και ΔΩΡΕΑΝ πανεπιστήμιο.

    Τελικά, όπως φαίνεται τα προβλήματα όντως υπάρχουν, όντως είναι σημαντικά και όντως έχουν αντίκτυπο σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Γι αυτό ,είναι απαραίτητο όλοι μαζί να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να βρούμε λύσεις και να σηκώσουμε για ακόμα μία φορά τοίχο σε όλους όσους προσπαθούν να προσβάλουν το δημόσιο-δωρεάν-δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Και αυτό – για  όσους αναρωτιούνται- θα επιτευχθεί μέσα από τη μαζική λειτουργία και δράση των φοιτητικών συλλόγων που μέσα στο χώρο τους, στα αμφιθέατρα τους θα αποφασίσουν τι θέλουν για το πανεπιστήμιο τους και θα πάνε να το πάρουν…χωρίς να περιμένουν από κανέναν άλλο να τους το φέρει. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3 στις 16:00, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 16.



Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση

 σχήμα της
 Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης