18 Φεβ 2014

Για τη Γενική Συνέλευση





Πριν περίπου τρεις εβδομάδες ο φοιτητικός σύλλογος Πολιτικού συγκεντρώθηκε στο αμφιθέατρο 16 προκειμένου να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση για να συζητήσει με βασικούς άξονες την αξιολόγηση, το εξάμηνο και την εξεταστική, τους εσωτερικούς κανονισμούς , τη σίτιση – στέγαση και τη δημιουργία φοιτητικών στεκιών. Παρόλα αυτά, και με ευθύνη συγκεκριμένων δυνάμεων, ο σύλλογος ενώ συζήτησε, δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση αφού δεν σχηματίστηκε για λίγο η απαραίτητη -βάσει καταστατικού- απαρτία. Για να δούμε όμως γιατί άραγε δεν μπόρεσε να συνεδριάσει ο σύλλογός μας.
 

Από τη μία η ΔΑΠ, την ημέρα της συνέλευσης έγραψε κείμενο κατηγορώντας τις αριστερές δυνάμεις του συλλόγου. Γιατί; Γιατί είχαν το θράσος (!) να καλέσουν σε συνέλευση προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει ο ίδιος ο σύλλογος για τα ζητήματα που τον αφορούν. Στην πραγματικότητα δεν εκπλησσόμαστε καθόλου με τη στάση της. Είναι παλιά καλή της συνήθεια να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια του φοιτητικού συλλόγου να συνεδριάσει είτε παραπληροφορώντας τους φοιτητές ότι η συνέλευση ακυρώθηκε, είτε προσπαθώντας να υποβαθμίσει με κάθε τρόπο τη δυνατότητα του συλλόγου να αυτοοργανώνεται και να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν θα αναφερθούμε καν στην πάγια τακτική της να απουσιάζει από κάθε διαδικασία του συλλόγου( βλέπε διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις). Αυτό που μας εκπλήσσει, όμως, είναι ότι έμαθαν να γράφουν κείμενα [σχεδόν] που δεν σχετίζονται με εκδρομούλες για σκι και με βολτίτσες στα μπουζούκια. Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η στάση της ΠΑΣΠ που αν και αυτοαναγορεύεται αριστερή δύναμη (!) σφυρίζει αδιάφορα κάθε φορά που καλείται να υπογράψει για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.
 

Σημασία , όμως, έχει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο φοιτητικός σύλλογος και τι ζητήματα προέχουν τη δεδομένη στιγμή. Πριν από λίγες εβδομάδες διεξήχθη εν κρυπτώ η αξιολόγηση του τμήματος του Πολιτικού και μόλις λίγες μέρες πριν εξεδόθη το πρόγραμμα της εξεταστικής, στην οποία καλούμαστε να δώσουμε μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου αλλά και χρωστούμενα μαθήματα προηγούμενων ετών σε μόλις 15 ημέρες (συμπεριλαμβανομένων των σαββατοκύριακων). Ακόμη, η συγχώνευση των τμημάτων (Πολιτικό-Οικονομικό- Επικοινωνίας και ΜΜΕ- Τούρκικων και Ασιατικών σπουδών) έρχεται να ολοκληρωθεί μέσα στη βδομάδα με τις κοσμητορικές εκλογές και με τη θέσπιση ουσιαστικά ενός κοσμήτορα για τα τέσσερα παραπάνω τμήματα. Οι κοσμητορικές εκλογές δεν έρχονται μόνο να σφραγίσουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά, αλλά προλειαίνουν το έδαφος και για το λεγόμενο Σχέδιο Αθηνά II που έρχεται να αλλάξει πλήρως τα προγράμματα σπουδών μας και να διασπάσει το πτυχίο μας. Τέλος, οι εσωτερικοί κανονισμοί έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σταδιακά και με διάφορους τρόπους (κυρίως στο κομμάτι της συνδιοίκησης).
 

Για τους παραπάνω λόγους και για άλλους πολλούς, (βλέπε δημιουργία στεκιού φοιτητικού συλλόγου, ζητήματα σίτισης-στέγασης κλπ) εμείς, ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, επιμένουμε ότι ο σύλλογος οφείλει όχι μόνο να συνεδριάσει αλλά -πολλώ δε μάλλον- να αποφασίσει ξεκινώντας από τα πιο απλά όπως είναι οι ίδιοι οι φοιτητές να διεκδικήσουν με τι όρους θα διεξαχθεί η εξεταστική του Μαρτίου και καταλήγοντας στα πιο σύνθετα όπως θα μπορούσε να είναι η απαίτηση να σταματήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά και να μπλοκαριστεί η έλευση του Σχεδίου Αθηνά ΙΙ. Η εμμονή τόσο της ΔΑΠ, όσο και της ΠΑΣΠ να σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια για Γενική Συνέλευση, είτε δια της απουσίας τους στο Δ.Σ., είτε δια της απουσίας τους στη Γενική Συνέλευση, είτε ρίχνοντας κάθε είδους λάσπη για τις ίδιες τις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου αποδεικνύει περίτρανα ότι αποτελούν τα φερέφωνα της παρούσας δικομματικής κυβέρνησης στις σχολές μας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε φορά που οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν την ανατροπή κάποιου νομοσχεδίου που έρχεται να καταστρέψει και να υποβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό πανεπιστήμιο, τα “παπαγαλάκια” αρχίζουν να κινδυνολογούν και να μιλάνε για μειοψηφίες. 

Καλούμε το Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικού να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να συνεδριάσει την Πέμπτη 20/02 και ώρα 2 μ.μ. , στο αμφιθέατρο 16.Δεν δεχόμαστε καμία δύναμη που αυτοαναγορεύεται “υπεύθυνη” να απονεκρώνει το φοιτητικό μας σύλλογο και τις διαδικασίες του και να προωθεί νομοσχέδια καταστρεπτικά για το εσωτερικό του ελληνικού πανεπιστημίου. Συζητάμε – αποφασίζουμε συλλογικά, δίνουμε ξανά ζωή στις διαδικασίες του φοιτητικού μας συλλόγου.


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση

 

σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης

 
 

http://raseaak.blogspot.gr/