18 Ιαν 2014

Καταπατάνε το δικαίωμα μας στη διαδήλωση;Θα τους το επιβάλλουμε…



Την Πέμπτη 8/1 ήταν η μέρα που η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την προεδρία της ευρωπαϊκής ένωσης, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με το ρόλο της Ε.Ε. και τη σχέση της με την ελληνική κυβέρνηση. Τα τελευταία χρόνια μνημονίου, περικοπών μισθών και συντάξεων, διάλυσης του κοινωνικού κράτους (βλ. υγεία και παιδεία), ανεργία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κοντά στο 30% (το ποσοστό στους νέους ξεπερνά το 50%), πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το αυξημένο ποσοστό στις αυτοκτονίες συνθέτουν μια εικόνα αντίθετη με αυτή του “success story” που προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση Σαμαρά το τελευταίο διάστημα.

Αν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά, όμως, είναι το επίπεδο δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης στους ευρωπαίους εταίρους μας και στη πολιτική που εφαρμόζουν σε μια σειρά χωρών προκειμένου να ξεπεράσουν (!) την οικονομική κρίση στην οποία έχουν περιέλθει. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των χωρών που ακολουθούν αυτή την πολιτική διεξόδου από την κρίση είναι οι συνθήκες που περιγράφηκαν παραπάνω, αυτή της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης! Και επειδή τα προβλήματα αυτά αποτελούν καθημερινότητα για πάρα πολύ κόσμο εύλογα γεννάται το ερώτημα πρώτον για το ποιος φταίει για όλα αυτά και δεύτερον γιατί ενώ τόσα χρόνια ακολουθούμε το δρόμο των μνημονίων και των περικοπών γιατί δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. Οι απαντήσεις ακόμα και στο εσωτερικό αυτής της κυβέρνησης ποικίλουν. Υπάρχει η άποψη του Σαμαρά που μόνο αυτός βλέπει ανάπτυξη (!), υπάρχει η άποψη στελεχών της Ν.Δ. και της χρυσής αυγής που θέλουν τους μετανάστες ως υπαιτίους για την κρίση αλλά υπάρχει και μια άποψη που καταδεικνύει την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων καθώς και το ρόλο της Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια. Η ανάληψη, λοιπόν, της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα μπορεί να χαροποιεί τα κυβερνητικά επιτελεία αλλά επί της ουσίας όλοι φανταζόμαστε τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρουμε κι άλλη δόση και άρα η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα!

Πιο συγκεκριμένα και στο χώρο του πανεπιστημίου οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις επιβάλλουν μια σειρά αλλαγών προκειμένου να γίνουμε «ευρωπαίοι» επιτέλους που εν συνόλω διακυβεύουν ή καλύτερα καταστρέφουν κάθε έννοια Δημόσιου – Δωρεάν – Δημοκρατικού χαρακτήρα που διατηρούν όσο μπορούν τα ελληνικά πανεπιστήμια λόγω των αγώνων που έχει δώσει το φοιτητικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια (και αυτό είναι που τους ενοχλεί και εν τέλει στοχοποιούν). Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος το χαμένο εξάμηνο στην νομική που θέλει να τιμωρήσει τους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στις απολύσεις των διοικητικών και στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, την μέρα της ανάληψης της προεδρίας δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούσαν σε κινητοποίηση ενάντια στην Ε.Ε. και στις πολιτικές της. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, αφού μετά τις δηλώσεις Σαμαρά στις Η.Π.Α. για την καταπολέμηση του άλλου άκρου που αντιτίθεται στις πολιτικές της Ε.Ε., έβγαλε ανακοίνωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής που απαγόρευε τις συναθροίσεις και τις πορείες για εκείνη την ημέρα. Μια απόφαση άκρως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική που καταπατά το δικαίωμα στη διαδήλωση! Πέρα, όμως, από την κίνηση της κυβέρνησης που εντελώς «δημοκρατικά» επιλέγει να φιμώσει το δικαίωμα στην διαφωνία που αποτελεί βασικό συστατικό της δημοκρατίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αριστεράς. Το μεν ΚΚΕ που παραδοσιακά στηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. επέλεξε εκείνη την μέρα να μην κάνει τίποτα καταρχήν ενάντια στην εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. αλλά επίσης δεν υπερασπίστηκε με κανένα τρόπο το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη διαφωνία του ελληνικού λαού. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που μπορεί να υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. στην καταπάτηση του μέχρι και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη συνάθροιση και στη διαδήλωση αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση λίγων γραμμών σε σχέση με το συγκεκριμένο. Η στάση της Αριστεράς ήταν πάντα αυτή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των κεκτημένων του λαού ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαγράψει από την μνήμη μας το συλλογικό δρόμο του αγώνα ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να διαλύσουν το παρόν και το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας!


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
 
σχήμα της   Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης