19 Δεκ 2013

Εδώ εξάμηνο, εκεί εξάμηνο…

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε το υπουργείο όλο αυτό το διάστημα που οι σχολές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ ήταν καθολικά κλειστές βασιζόταν σε μια υπαρκτή αγωνία των φοιτητών και είχε να κάνει με το χαμένο εξάμηνο. Παρόλα αυτά όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ζήτημα του εξαμήνου ακόμα δεν κινδύνευε να χαθεί αφού ακόμα δεν είχε περάσει το χρονικό περιθώριο έτσι ώστε να το βαφτίσουμε χαμένο. Ήταν μία κίνηση που εξαρχής σκόπευε να πατήσει σε ένα πραγματικό ερώτημα που είχαν οι φοιτητές και να το στρέψει σε βάρος της απεργίας των διοικητικών και των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων που συμπαραστέκονταν με το δικό τους τρόπο στην απεργία. Επειδή στο σημείο που έχουμε φτάσει η ομαλή και ανθρώπινη διεξαγωγή του εξαμήνου μας απασχολεί όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του τμήματος μας που λέει ότι τα μαθήματα σταματάνε παραμονή Χριστουγέννων και ξεκινάμε στις δύο Γενάρη.
Σύμφωνα με το ν. Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου το εξάμηνο ορίζεται στις δεκατρείς βδομάδες από εννιά που ήταν προηγουμένως. Αυτό έρχεται να αλλάξει και με τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό που ορίζει δεκατέσσερις βδομάδες το εξάμηνο. Ειλικρινά, με 2 βδομάδες παραπάνω μάθημα θα βγούμε πιο ολοκληρωμένοι πολιτικοί επιστήμονες και θα βρούμε πιο εύκολα δουλειά; Η συνεχόμενη αύξηση των βδομάδων ανά εξάμηνο που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο σκοπεύει στην περαιτέρω εντατικοποίηση των όρων φοίτησης και την αλλαγή της καθημερινότητας των φοιτητών που αντικειμενικά δεν θα μπορούν εύκολα να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πέραν των μαθημάτων ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι οι δεκατέσσερις βδομάδες εξαμήνου συνοδεύονται από την αύξηση της εξεταστέας ύλης και τα κατά γενική ομολογία δυσκολότερα θέματα κατά την περίοδο της εξεταστικής.
Πέρα, όμως, από την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών η αύξηση του εξαμήνου δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο και στον εκάστοτε υπουργό αλλά και στις καθεστωτικές παρατάξει της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να επιστρατεύουν το επιχείρημα του «χαμένου εξαμήνου» κάθε φορά που οι φοιτητικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου θα κάνουν κινητοποιήσεις, απεργίες, καταλήψεις απέναντι σε κάθε απόπειρα που κάνει το υπουργείο να διαλύσει κάθε έννοια Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού πανεπιστημίου. Στη κίνηση του υπουργείου να τιμωρήσει αυτούς που αγωνίζονται είτε τους εργαζομένους φορτώνοντάς τους με το βάρος του κουτσουρεμένου εξαμήνου αλλά και τους φοιτητές με το να κάνουν μάθημα μέσα στις διακοπές του Χριστουγέννων εμείς αντιπαραβάλουμε εξάμηνα 10 βδομάδων, που η ιστορία έχει δείξει ότι γίνονται χωρίς κόστος για τους φοιτητές, με δύο εξεταστικές τεσσάρων βδομάδων διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ομαλή διεξαγωγή του εξαμήνου και των εξεταστικών.


Να γίνει αίτημα του Φοιτητικού Συλλόγου πολιτικού η ομαλή διεξαγωγή εξαμήνων δέκα βδομάδων κόντρα στις δεκατρείς βδομάδες που προβλέπει ο ν. Διαμαντοπούλου (πόσο μάλλον στις δεκατέσσερις του Εσωτερικού Κανονισμού) και εξεταστικής τεσσάρων βδομάδων





Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
σχήμα της
Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης


raseaak.blogspot.gr