25 Απρ 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την Πέμπτη, 25 Απριλίου και την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 θα παραμείνει κλειστή.
Εκ της Κοσμητείας
Με αυτή την ανακοίνωση ο κοσμήτορας της σχολής ενημερώνει τους φοιτητές ότι η σχολή θα είναι κλειστή σήμερα και αύριο και άρα ότι οι διακοπές του Πάσχα και φέτος θα ξεκινήσουν νωρίτερα! Αν και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αιτία του lock – out είναι λίγο πολύ γνωστή αν αναλογιστεί κανείς τα όσα συνέβησαν χθες στο κτήριο της πρυτανείας στα Προπύλαια. Το πρωί της Τετάρτης 24/4 αλληλέγγυοι στο διαδικτυακό “κατέβασμα” του athens.indymedia.org (ο server από τον οποίο εξυπηρετείται το σάιτ στεγάζεται στο πολυτεχνείο εδώ και χρόνια) αντέδρασαν στο κλείσιμο της ιστοσελίδας προχωρώντας σε κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας. Λίγο αργότερα τους περικύκλωσαν τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση περισσότερων από 70(!) προσαγωγών καταπατώντας το άσυλο για άλλη μια φορά φέτος μετά τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, την πολυτεχνειούπολη, το ΑΠΘ και πολλά ακόμη.
Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τον πρύτανη όσο και τον κοσμήτορα του πανεπιστημίου που ουσιαστικά επέτρεψαν –αν όχι υπέθαλψαν- την παράδοση 70 αγωνιστών στις δυνάμεις καταστολής. Η θέση της διοίκησης της σχολής είναι πια ξεκάθαρα απέναντι από τους φοιτητές. Ό,τι συμβαίνει σε χώρο ασύλου μέσα και γύρω από τη ΝΟΠΕ και έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά θα χτυπιέται και θα καταστέλλεται. Η τακτική του lockout είναι η συνηθέστερη από μεριάς διοίκησης-υπουργείου και παραδείγματα υλοποίησής της υπάρχουν δυστυχώς πολλά: στις 6/12 (ημέρα θανάτου Γρηγορόπουλου, τον προηγούμενο μήνα τις μέρες που πραγματοποιούνταν πορείες, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι πέρσι η σχολή έμεινε κλειστή με lockout κοντά ένα μήνα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Έτσι λοιπόν η Κοσμητεία, σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και με τον κ.Δένδια στέκεται ενάντια στο φοιτητικό κίνημα κα στη νεολαία, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα των φοιτητών να αντιδρούν, να αντιστέκονται και να αγωνίζονται.
Η εικόνα πολιτικής σταθερότητας που δεν μπορεί να αναδείξει η κυβέρνηση μέσω της πολιτικής της πρακτικής την επιβάλλει αναδεικνύοντας αυταρχικές πολιτικές που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη φυσική καταστολή των κινητοποιήσεων στο δρόμο όσο και στην ιδεολογική τρομοκρατία απέναντι σε κάθε πηγή αντίστασης και αντιπληροφόρησης. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους πρακτικές, ξεκινώντας από τις επιτάξεις των απεργών του μετρό και των λιμενεργατών, καθιστώντας σαφές συνολικά στους εργαζομένους και στη νεολαία ότι δεν έχουν το περιθώριο να αγωνίζονται. Έπειτα ακολούθησαν οι επιθέσεις σε κατειλημμένους κοινωνικούς χώρους (Σκαραμαγκά, Βίλα Αμαλίας κ.ά.), υιοθετώντας έτσι πρακτικές από την πολιτική ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Τέλος, επέβαλλε το κλείσιμο του indymedia και του ράδιο 98 fm, δείχνοντας έτσι πως οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης αναπαράγει κάποια άποψη διαφορετική από την κυρίαρχη, θα καταστέλλεται και θα φιμώνεται.
Εμείς απαντάμε ότι κάθε φορά που η διοίκηση του πανεπιστημίου θα συνεργάζεται με το υπουργείο και τον κ.Δένδια καταστέλλοντας όποια φωνή δε συναινεί στα σχέδιά τους θα μας βρίσκει απέναντί της. Ο θεσμός του ασύλου δεν είναι απλά κατάκτηση των φοιτητών που αναιρείται, είναι ο θεσμός που εξυπηρετεί το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της διαρκούς πολιτικοποίησης όχι μόνο των φοιτητών, αλλά ολόκληρου του λαϊκού κινήματος. 

Όταν ο κοσμήτορας και ο Δενδιας απόφασίζουν για τη σχολή μας εμείς απαντάμε:

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ