27 Νοε 2012

Το φοιτητικό κίνημα μπροστά σε νέες μάχες:
ΑΝΕΙΡΗΝΕΥΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

1.Περικοπές των φοιτητικών παροχών
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ: Ήδη από πέρυσι δικαιούμαστε μόλις ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα και έχουμε αναγκαστεί, για να καλύψουμε την ύλη σε μια σειρά από μαθήματα, να αγοράσουμε βιβλία (εισαγωγή στις διεθνείς σχέσεις, ελληνικό πολιτικό σύστημα) ή να πληρώνουμε φωτοτυπίες (μέθοδοι και τεχνικές 2). Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός έχει ανακοινώσει ότι από το νέο εξάμηνο τα συγγράμματα θα μοιράζονται είτε με οικονομικά κριτήρια είτε καθόλου, σίγουρα πάντως δεν θα δικαιούμαστε όλοι δωρεάν βιβλία. Ειδικά σε μία περίοδο όπου η οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τη δυνατότητα πολλών φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Υπό αυτό το πρίσμα, εμείς θεωρούμε ότι η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσουν οι Φοιτητικοί σύλλογοι είναι να διασφαλίσουν ότι όλοι θα έχουμε δωρεάν βιβλία με καταλήψεις σε τυπογραφεία των ιδρυμάτων όπως εξασφάλισαν πέρυσι οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τυπώνοντας τα συγγράμματά τους στο Θωμαΐδειο.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Φέτος από τους 1.500 περίπου ενεργούς φοιτητές του Πολιτικού δικαιούνται δωρεάν σίτιση μόνο 140!!! Αντίστοιχα, θα πρέπει το επόμενο διάστημα οι φοιτητές με καταλήψεις στις λέσχες σίτισης, κινητοποιήσεις στους πρυτάνεις και το Υπ. Παιδείας να διασφαλίσουν ότι ΟΛΟΙ οι φοιτητές θα μπορούν να τρώνε δωρεάν, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο.

2.εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ-ΤΕΙ με των Κολλέγιων
Με το άρθρο 7 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οι τίτλοι σπουδών, τόσο προπτυχιακοί όσο και μεταπτυχιακοί, που αποδίδονται από Κολλέγια συνεργαζόμενα με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, εξισώνονται, ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν, με τους αντίστοιχους των ΑΕΙ και ΤΕΙ! Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια θα έχουν την ίδια αξία με τα πτυχία των δημοσίων Παν/μιων και ΤΕΙ. Με μία απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δεν πέρασε καν από το κοινοβούλιο - τόσο απονομιμοποιημένες είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης που ούτε στους ίδιους της τους βουλευτές δεν μπορεί να είναι πειστική- το άρθρο 16 του συντάγματος γίνεται κουρελόχαρτο και η εργασιακή προοπτική δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων πετιέται στον Καιάδα!


3. Το μέτωπο των Συμβουλίων Ιδρύματος
Με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο και παραβλέποντας όλες τις αποφάσεις των φοιτητών, το Υπουργείο προέβη στην εκλογή των Συμβουλίων Ιδρύματος διεξάγοντας ηλεκτρονική ψηφοφορία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την διαβλητότητα της διαδικασίας). Βέβαια, η διαδικασία εκλογής Συμβουλίων Ιδρύματος με κάλπη, η οποία προβλεπόταν αρχικά, αποδείχθηκε ατελέσφορη καθώς στο ΕΚΠΑ αυτό το εγγυήθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και η μαζική παρουσία των φοιτητών.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει τώρα να εγγυηθούν ότι σε καμία περίπτωση ποτέ και πουθενά στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου δεν θα συνεδριάσουν αυτά τα αντιδημοκρατικά συμβούλια που σκοπό έχουν να εφαρμόσουν στο σύνολό του τον εκτρωματικό νόμο του Αρβανιτόπουλου. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που διατέθηκαν με περισσό ζήλο να είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας και τελικά να είναι μέλη του συμβουλίου είναι ανεπιθύμητοι.


4.ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ
Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου και πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να σταθούν και να συνεισφέρουν στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει. Γιατί; Γιατί πολύ απλά αν περάσουν οι απολύσεις και οι λίστες εφεδρείας που προβλέπει το Μνημόνιο τότε θα μιλάμε για υποβάθμιση του Πανεπιστημίου με γραμματείες που θα υπολειτουργούν, με τμήματα και γνωστικά αντικείμενα που θα συγχωνεύονται. Είναι χρέος μας το φοιτητικό κίνημα να ενωθεί με τον αγώνα που δίνουν για να καταφέρει να μπλοκάρει την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου αλλά και το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής.

Τίποτα από αυτά δεν είναι ξέχωρο με την πολιτική των κυβερνήσεων που εδώ και χρόνια επιλέγουν να απαξιώνουν το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Παν/μιο, αλλά είναι ακριβώς το επιστέγασμα αυτής της πολιτικής. Η προσπάθεια των κυβερνήσεων να παρουσιάσουν μια εικόνα δυσλειτουργίας και ανομίας στο Παν/μιο για την οποία υποτίθεται ευθύνονται “δυναμικές μειοψηφίες”, απεργίες των εργαζομένων, καταλήψεις των φοιτητών ενώ στην πραγματικότητα φταίνε οι ίδιες οι πολιτικές τους που μειώνουν μήνα με το μήνα τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, απολύουν εργαζόμενους, επιβάλουν αντιδημοκρατικές διοικήσεις και πετσοκόβουν τις φοιτητικές παροχές, αποσκοπούσε ακριβώς στο να υποβαθμιστούν τα Ιδρύματα και εν τέλει να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο προχώρησε, με μία απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δεν πέρασε καν από το Κοινοβούλιο, και σε πλήρη εξίσωση των πτυχίων και των τίτλων σπουδών των κολλεγίων με αυτούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ, διαλύοντας έτσι κάθε εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των Πανεπιστημίων. Στόχος της Ε.Ε. και της κυβέρνησης προφανώς είναι να δημιουργήσουν τον νέο, ευέλικτο και πειθήνιο εργαζόμενο που δεν θα μπορεί να διεκδικεί και που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι καν εργαζόμενος αλλά ένας -ακόμα- άνεργος σε μία αγορά εργασίας που πλέον δεν δίνει προοπτική.

Απέναντι στις πολιτικές αυτές και τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νεολαία μαζί με τους εργαζόμενους θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και η οργή μας να γίνει ένα μεγάλο, ορμητικό ποτάμι που θα τους ανατρέψει! Το δρόμο μας δείχνουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών της Χιλής και του Καναδά, οι 300 καταλήψεις του περσινού Σεπτέμβρη, οι ηρωικοί αγώνες και οι απεργίες στην πλατεία Συντάγματος ενάντια σε τόνους δακρυγόνων και οι 300 «προβοκάτορες» που ανέβηκαν στην ταράτσα της Νομικής το 1973 φωνάζοντας «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Για μας η ταράτσα της Νομικής δεν άδειασε ποτέ αλλά αντίθετα παραμένει γεμάτη από ανθρώπους που, κόντρα στον κοινωνικό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, τολμούν να εξεγείρονται, ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΟΥΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/11 ΣΤΙΣ 14.00 ΣΤΟ ΑΜΦ. 16

ΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ