24 Ιαν 2012

Τι είναι τα Συμβούλια Διοίκησης (διάλυσης) των Πανεπιστημίων;

Το συμβούλιο διοίκησης θα αποτελείται από 7 πανεπιστημιακούς, 6 εξωπανεπιστημιακούς (managers!, στελέχη επιχειρήσεων, εγκάθετους του υπουργείου) και 1 φοιτητή κομπάρσο, ο οποίος θα εκλέγεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το όργανο αυτό θα συγκεντρώνει όλες τις διοικητικές, οικονομικές και ακαδημαϊκές αρμοδιότητες ασκώντας εξουσία στα πρότυπα των ξένων πανεπιστημίων αποτελώντας το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της αγοράς μέσα στο πανεπιστήμιο.


Είναι καινούργια διοικητικά όργανα, πολύ πιο ευέλικτα (με αρνητική έννοια καθώς δεν χρήζουν ανάγκης φοιτητικού ελέγχου ) και αυταρχικά (ακριβώς διότι οι φοιτητές δεν έχουν λόγο) που αντικαθιστούν τα υπάρχοντα διοικητικά όργανα όπως η Σύγκλητος και τα Τμήματα στα οποία είχαν πολύ μεγαλύτερη εκπροσώπηση οι φοιτητές.


Βασικός στόχος του συμβουλίου διοίκησης είναι η εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Διαμαντοπούλου και η διαμόρφωση του νέου πανεπιστημίου, που βάση των αναγκών των επιχειρήσεων θα παράγει το νέο μοντέλο ευέλικτου, πειθήνιου και αναλώσιμου εργαζομένου που επιτάσσει η εποχή του μνημονίου. Θα καθορίζει λοιπόν τα προγράμματα σπουδών με κατεύθυνση τη διάλυση των πτυχίων και την αντικατάστασή τους από τον ατομικό φάκελο προσόντων, ενώ ταυτόχρονα θα παρεμβαίνει στον τρόπο φοίτησης εντατικοποιώντας τους ρυθμούς σπουδών.


Στο νέο αυτό αυταρχικό Πανεπιστήμιο δεν θα χωράει η δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων και οι μαζικές παραστάσεις σε Τμήματα και Συγκλήτους, ακόμα και η συνδικαλιστική δράση με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών μας. Δεν θα χωρούν οι αγωνιστικές και οι ριζοσπαστικές πρακτικές που ως τώρα υιοθετεί το φοιτητικό κίνημα.


Τα Συμβούλια Διοίκησης λοιπόν είναι η καταστροφή του μέλλοντος μας και ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!