13 Ιουν 2011

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ…ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ (Η) ΚΡΙΣΗ!

Η Εξεταστική του Ιουνίου έφτασε, και για άλλη μια φορά μας πιάνει κρίση, καθώς αναγκαζόμαστε πάλι να εγκαταλείψουμε για ένα μήνα κάθε άλλη μας ενασχόληση και να μπούμε στο πρόγραμμα: διάβασμα, μαμ, και νάνι...

Πώς αλλιώς θα πετύχουμε να είμαστε στο ποσοστό φοιτητών που επιτυγχάνει, όταν αυτό είναι σε πολλά μαθήματα μικρότερο από 50% (βλ. παλαιότερες εξεταστικές: Πολιτική οικονομία Ι, σύγχρονη κοινωνική θεωρία, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μέθοδοι και τεχνικές έρευνας ΙΙ κ.α.)!;!;!:! Και πώς θα περάσουμε μαθήματα όταν οι καθηγητές βαθμολογούν με αρνητική βαθμολογία (όπως πχ. στο μάθημα της Κοινωνιολογίας) και "υπογράφουν" τα γραπτά όσων έχουν παρουσίες στα μαθήματα προκειμένου να τους ευνοήσουν στη βαθμολογία (βλ. Υφαντόπουλος), καταπατώντας στην πράξη κάθε έννοια ακαδημαϊκής ελευθερίας; Πώς θα καλύψουμε την ύλη που καλούμαστε να απομνημονεύσουμε όταν αυτή είναι χαοτικής έκτασης (π.χ. στο μάθημα «Ευρωπαϊκή Οργάνωση: Θεσμοί» άγγιζε περίπου τις 530 σελίδες ενώ στην Πολιτική Οικονομία Ι είναι πάνω από 400 σελίδες); Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή η υπέρογκη ύλη πρέπει να "βγεί" κατά πάσα πιθανότητα σε διάστημα λίγων ήμερών, κυρίως για τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών καθώς, Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΦΕΤΟΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!! έτσι πλέον αντί να έχουμε μια εξεταστική περίοδο διάρκειας 4 εβδομάδων που θα μας επετρεπε να έχουμε πιο πολύ χρόνο για να διαβάσουμε , έχουμε 3 εβδομάδες με αποτέλεσμα να εξεταζόμαστε κάθε μέρα!

Η προφανής εντατικοποίηση των όρων φοίτησης και εξέτασης μας δεν είναι καθόλου τυχαία, αντιθέτως εναρμονίζεται απόλυτα με την σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ για πειθάρχηση της νεολαίας... είναι μόνο μία πρώτη γεύση απ το εντελώς αναδιαμορφωμένο πανεπιστήμιο της κρίσης που έρχεται να φέρει το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, που θα είναι είναι ένας προθάλαμος πειθήνιων και ευέλικτων εργαζόμενων που θα πληρώνονται 590 ευρώ χωρίς ένσημα (στην καλύτερη περίπτωση) θα δουλεύουν σε ακαθόριστα καθήκοντα (το παιδι για όλες τις δουλειές), για όσες ώρες τους χρειάζεται ο εργοδότης και χωρίς καμία σιγουριά ότι την επομένη δεν θα περιμένουν στην ουρά για το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Να συνηθίζουμε δηλαδή στο "διάβασμα, μαμ και νάνι" για να μην αντιδρούμε στο αυριανό "δουλειά, μαμ και νάνι". Έτσι διαφαίνεται πως και το τμήμα μας κάνει… ‘‘προθέρμανση’’ για μία σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η υπουργός παιδείας με στόχο τη ριζική αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε αυτή να προσαρμοστεί στη ΔΝΤ εποχή:

Ενάντια στην εντατικοποίηση των όρων φοίτησής μας

και την κατάργηση των ακαδημαϊκών μας δικαιωμάτων απαιτούμε:


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ


ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 60%

· ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ