17 Δεκ 2010


Εξεγερσιακo φοιτητικo ντoμινο στην Ευρωπη:

Aς γινουμε επιτελους…Ευρωπαιοι!



ΑΓΓΛΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Στην Αγγλία ο Κυβερνητικός Συνασπισμός Συντηρητικών – Φιλελεύθερων πρότεινε τον τριπλασιασμό (!!) των διδάκτρων από 3.290 σε 9000 λίρες. Οι φοιτητές -χωρίς να έχουν την ‘‘πολυτέλεια’’ ύπαρξης θεσμοθετημένων φοιτητικών συλλόγων - έδωσαν τάχιστα απάντηση: κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής ζητώντας το αυτονόητο: να μπορούν να σπουδάσουν, έχοντα τη δυνατότητα εργασίας. Κάτι που εκ των πραγμάτων καθίσταται ήδη αδύνατο για τους περισσότερους φοιτητές, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τα υπέρογκα δίδακτρα. Χαρακτηριστικό του κλίματος στις κινητοποιήσεις είναι το σύνθημά των διαδηλωτών… “Fuck fees”! Ηφαίστειο όμως που βράζει είναι και η Ιρλανδική φοιτητική κοινότητα: Ύστερα από την ανακοίνωση του διπλασιασμού των διδάκτρων, οι Ιρλανδοί φοιτητές προχώρησαν σε παρόμοιες κινητοποιήσεις, με άγριες καταλήψεις, συνελεύσεις και διαδηλώσεις.

ΙΤΑΛΙΑ: Στην Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε περικοπές 9 δις. ευρώ από τα κονδύλια για την Παιδεία. Σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση οι νέες περικοπές θα οδηγήσουν ‘‘αναπόφευκτα’’ και στην απόλυση ερευνητών των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ούτε λόγος φυσικά για την πασιφανή καταστρατήγηση συνολικότερα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Και σε αυτή τη περίπτωση η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση και δυναμική: Με σχεδόν αυτοματοποιημένο τρόπο, Φοιτητικοί Σύλλογοι πανεπιστημίων και μαθητές προχώρησαν σε δυναμικές διαδηλώσεις και καταλήψεις, με εντυπωσιακότερες όλων αυτές του Κολοσσαίου και του πύργου της Πίζας!

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Παρόμοια η κατάσταση και στη γειτονική Βουλγαρία. Μετά από την ανακοίνωση μεγάλων περικοπών στις δαπάνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φοιτητές και εργαζόμενοι με το πιο μαζικό τρόπο των τελευταίων 2 δεκαετιών ξεχύθηκαν μαζικά στο δρόμο, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία. Η περίπτωση βέβαια της Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού με την υφιστάμενη κατάσταση είναι αμφίβολη και η ίδια η λειτουργία των Ιδρυμάτων, λόγω υποχρηματοδότησης.

Κοιτάζοντας κανείς το υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό τοπίο, θα διαπιστώσει πως το το μακρύ χέρι των περικοπών και της λιτότητας σε κάθε κοινωνικό επίπεδο (Παιδεία, Εργασία, Υγεία κ.α) αποτελεί συγκροτημένο πανευρωπαϊκό σχέδιο. Στην Ελλάδα των μεγάλων νεολαιίστικων αντιστάσεων (Πολυτεχνείο 73’, Νόμος Κοντογιανόπουλου 91’, αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις Αρσένη και Γιαννάκου) η αντίδραση του Φοιτητικού Κινήματος, η έκβαση της μάχης στην εκπαίδευση απέναντι στο Νέο Νόμο Πλαίσιο, θα καθορίσει εν πολλοίς και το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν την άνευ προηγουμένου επίθεση στην εκπαίδευση, στη νεολαία, στους αυριανούς εργαζόμενους…

Με φωτεινά τα παραδείγματα των συναδέλφων μας σε Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Βουλγαρία ας κάνουμε την Ελλάδα επόμενη στάση των φοιτητικών κινημάτων!