5 Μαρ 2010

Ο ΚΑΚΟΣ ΛΥΚΟΣ (βλ.Ευρωπαική Ένωση)...
...ΚΑΙ Η ΤΙΜΙΑ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ ΠΡΑΣΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ (βλ.ΠΑΣΟΚ)

Εδώ και ένα διάστημα είχε ανοίξει μια κουβέντα απο πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς σε σχέση με το δημόσιο χρέος της χώρας μας και το πώς αυτό μπορεί να καλυφθεί. Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έταζε λαγούς με πετραχείλια στους εργαζόμενους και δεσμεύοταν με κάθετο τρόπο οτι δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ σε κανένα αγαθό. Το ΠΑΣΟΚ έτσι μπόρεσε να αποσπάσει τη κοινωνική συνέναιση που απαιτούνταν, ωστέ να γίνει κυβέρνηση. Έπειτα απο τέσσερις μήνες διακυβέρνησης η νέα κυβέρνηση προχωράει όμως -ενείδη περιορισμού του εθνικού ελλείματος- σε έκτακτα μέτρα. Τα μέτρα τα οποία εξείγγηλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 4 Μαρτίου είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η πιο βάρβαρη επίθεση στα κατώτερα λαικά στρώματα απο τη Μεταπολίτευση και μετά. Πιό συγκεκριμένα τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν:
Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21% (είδη πλατιάς κατανάλωσης), από 9% σε 10% (τρόφιμα) κι από 4% σε 5% (βιβλία, εφημερίδες κλπ.), αύξηση 24 λεπτά στη βενζίνη, αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ απο 5,5% - 8%, μείωση 10% της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ, περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείο Παιδείας, ενώ περικόπτεται κατά 5% το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι σαφές πως η οικονομική κρίση δεν δημιουργήθηκε απο το κόσμο της εργασίας αλλά απο το υφιστάμενο σύστημα της κερδοφορίας των λίγων. Παρόλα αυτά η κρίση παρουσιάζεται με τρόπο τέτοιο, που οι θυσίες του λαού μοίαζουν επιβεβημένες. Ύπαρχει όμως και κάτι πολύ οξύμωρο σ' αυτήν την ιστορία της ''οικονομικής κρίσης''. Τα έκτακτα μέτρα που πλήττουν τις πλατίες κοινωνικές μάζες παίρνονται, επειδή ''δεν υπαρχουν λεφτα''! Την ιδια ώρα όμως...
α) Το ενεργητικό των τραπεζών αυξήθηκε σε μια δεκαετία κατα 350 δις ευρώ, ενώ ειναι αξιοσημείωτο οτι απο τα 375δις το 2004, τα κέρδη εκτοξεύτηκαν σε 579δις το 2009.
β) Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ένας στους δύο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμοίβεται με μισθό κάτω απο 1090 ευρώ, ενώ περίπου 250.000 εργαζόμενοι αμοίβονται με ημερομίσθιο 25-30 ευρώ, ήττοι μηνιαίως 700 ευρώ. Την ίδια ώρα το ετήσιο ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει τα 700δις ευρώ.
γ)Το δημόσιο έλλειμα ισούται περίπου με τα χρήματα που έδωσε η χώρα μας σε εξοπλισμούς ΝΑΤΟικού χαρακτήρα, ύψους 27δις ευρώ για την περίοδο 2006-2015.

Είναι πλέον ξεκάθαρο: Η πολιτικές της κυβέρνησης, υπο τις κατευθύνσεις της ΕΕ και υπό την κάλυψη των ΜΜΕ αποτελούν Casus Belli για τους εργαζόμενους αλλά και τους φοιτητές/μελλοντικούς εργαζόμενους. Τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να πάρουν την λαική απάντηση που τους αρμόζει. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Απέναντι σε όσους θέλουν το παρόν και το μέλλον μας υποθηκευμένο απαντάμε με μαζικόυς ανυποχώρητους αγώνες!